search
Sök
menu
Meny

Föreningar och föreningsliv i Jönköpings kommun

Ett träd vid Vätterstranden en solig somamrdag.

Föreningslivet i Jönköpings kommun är en stor och viktig del av vårt samhälle. En förening kan handla om idrott, kultur, friluftsliv, umgänge, språk och mycket annat.

Våra webbsidor till föreningslivet är tänkta som ett stöd till all den verksamhet som bedrivs. Här finns bland annat information om vilka bidrag som finns att söka, hur man startar och driver en förening samt en hel del annat som kan vara till hjälp i föreningsarbetet.

Det finns också ett öppet föreningsregister där du enkelt kan leta reda på en enskild förening.

Bidrag till föreningar (fritid)

Bidrag till kulturföreningar och studieförbund

Övriga bidrag som även föreningar kan söka

Föreningsregister, register över föreningar i Jönköpings kommun

Letar du efter en förening? Då har du kommit rätt. I Jönköpings kommuns föreningsregister finns ca 400 föreningar samlade, inom många olika kategorier.

Sök på föreningens namn, verksamhet, geografiskt område eller föreningstyp för att begränsa sökträffarna.

Jönköpings kommuns föreningsregisterlänk till annan webbplats

Fritidsaktiviteter för dig som är nyanländ

Att bilda en ny förening

Är ni på gång att starta en ny förening? Vi har samlat information som är bra att känna till och underlättar när en förening ska bildas. Information hittar ni i broschyren "Att bilda en förening" som finns lite längre ned på sidan under Dokument. Broschyren finns även på engelska, "Forming an association".

Att bilda en föreningöppnas i nytt fönster (pdf, 2.4 MB)

Checklista för styrelsearbete

För att inte tappa fart och behöva lägga energi på att söka information är det viktigt att nytillträdda styrelseledamöter får information om hur man ska arbeta och administrera sin förening. Därför har vi tagit fram en checklista för styrelsearbete som kan vara ett stöd. Checklistan hittar du dokument nedan.

Checklista för styrelsearbeteöppnas i nytt fönster (pdf, 589.6 kB)

Lotteritillstånd

Lotterier har länge varit en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor. I Sverige regleras lotteriverksamheten i lotterilagen och lotteriförordningen.

För att föreningar ska få sälja lotter krävs det tillstånd. För alla ideella föreningar i Jönköpings kommun är det kultur- och fritidsförvaltningen som ansvarar för sådana beviljanden.

För att få tillstånd ska det finnas en lotteriansvarig som ansvarar för bl.a. anmälningar av de lotterier som är aktuella. Denna kommer även att ha kontakt med den kontrollant som kultur- och fritidsförvaltningen utser.

Kontakt
Marianne Id
Lotterihandläggare
Tfn 036-10 69 20
E-postadress: marianne.id@jonkoping.se

Lotteritillstånd, ansökanöppnas i nytt fönster (pdf, 583.2 kB)

Blanketten skickas till:
Stadsbiblioteket i Jönköping
Box 1029
551 11 Jönköping

Besöksadress:
Dag Hammarskjölds Plats 1

Kontakta oss!

Har du specifika frågor kring föreningens eller organisationens verksamhet hänvisas till personerna nedan. De hjälper till med generella frågor om bidrag, verksamheter, utbildning etc.

Kontaktpersoner på kultur- och fritidsförvaltningen

  • Religiösa föreningar, intresseföreningar samt politiska föreningar. Dessutom bl.a. projekt, idrottsskola och isspolning.
    Idriz Bytyci, telefon 036‑10 63 97
  • Funktionshinder-, scout- och nykterhetsföreningar, sociala föreningar och pensionärsföreningar. Dessutom bl.a. hemsida, IT-frågor, idrottsskola och utredningar som berör föreningslivet.
    Pierre Oksanen, telefon 036-10 69 46
  • Idrottsföreningar men också miljö-, projektfrågor och idrottsskola.
    Mia Carlsson, telefon 036-10 71 07