Hälsoeffekter av buller

Här har vi samlat information om buller och dess påverkan på vår hälsa och möjlighet till en god livskvalitet.

Vad som uppfattas som buller kan bero på typen av bullerkälla, mottagningsförhållanden och personens känslighet vilket kan variera från person till person. Barn och äldre är särskilt känsliga.

Buller är den störning som berör flest och trafiken är den största källan. Närmare tre miljoner människor i Sverige utsätts för trafikbullernivåer som överskrider gällande riktvärden. Alltfler människor bor i städer och tätorter, och tätortsarealerna ökar stadigt. Samtidigt som fler människor bor tätt ihop har vägtrafiken ökat vilket gör att bullerproblematiken breder ut sig. Om inte avsevärda insatser görs kommer dagens samhällsutveckling leda till en bullermiljö som inte överensstämmer med målen om en hälsosam miljö i hela landet.

Buller uppfattas vanligen inte som en livshotande miljöstörning men forskning visar en allt mer samstämmig bild av att buller påverkar människors hälsa negativt. Buller påverkar sömn och vila, uppmärksamhet och prestationsförmåga, samtal och inlärning samt skapar stress och medför koncentrationssvårigheter. Det finns också forskning som visar på att långvarig exponering för trafikbuller kan medföra negativa effekter på hjärtkärlsystemet.

När man bedömer vilka krav som ska ställas på den eller det som bullrar utgår man dock främst utifrån gällande riktvärden. Dessutom bedömer man vad som är ekonomiskt och tekniskt rimligt att åtgärda.

Buller, Boverket Länk till annan webbplats.

Buller, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Ljudsmart, några tips till dig som gillar att lyssna, HRF Länk till annan webbplats.

HRFs hörseltest på webben Länk till annan webbplats.

Senast granskad/publicerad: