search
Sök
menu
Meny

Vi håller koll på vintern

Vinterväghållning

Vinterväglag väntas. Tekniska kontoret är förberedda för att röja snö på kommunens gator, vägar och gångbanor. För att allt ska fungera sker röjningen efter en förutbestämd prioriteringsordning.

För att väghållningen ska fungera vintertid krävs en omfattande organisation. Gator och gångvägs röjs därför i tur och ordning – med målet att samtliga gator ska vara framkomliga inom ett dygn. Men, kommer det mycket snö kan det ta längre tid. Undrar du när din gata ska röjas från snö hittar du prioriterings-ordningen här på webben, se länk nedan.

Kommunens beredskapsorganisation håller koll på vädret och väglaget utanför arbetstid, klockan 16-07. De kontrollerar halka, temperatur och snödjup för att kunna ta välgrundade beslut om vilken insats som behövs var.

I väntan på snöröjning finns några insatser du själv kan göra. På flera platser i kommunen där halkan bedöms medföra stora risker, finns sand- eller saltlådor. Så att du ösa sand eller salt över och sandfläckar.

Som fastighetsägare har du ansvar att de till att inte infarter och uppfarter inte är blockerade av snövallar som skapas när vi plogar din gata. Du behöver också hålla koll så att det inte finns istappar som riskerar skada den som promenerar förbi. Du är inte skyldig att skotta eller sanda trottoaren utanför din fastighet men det är till stor hjälp. Du som skottar din egen tomt får inte skotta ut snön på trottoar eller gatumark.

Läs mer om vinterväglag och se karta över hur vi prioriterar snöröjningen.