search
Sök
menu
Meny

Nytt sätt att söka bygglov ­­‑ "nu blir vi helt digitala"

Datorskärm.

Nu kan du söka bygglov och följa ditt ärende helt digitalt i vår nya e-tjänst.

– Vi vill få nöjdare medborgare genom att möta de förväntningar som finns i samhället på digitala lösningar, säger Anna Klahr, bygglovchef i Jönköpings kommun.

Sedan tidigare har informationssidorna på vår hemsida uppdaterats för att ge bättre vägledning till den som vill ansöka om bygglov. Nu har servicen förbättrats ytterligare. Från mars månad kan du nämligen söka bygglov med ditt bank-id via en e-tjänst på jonkoping.se. Du som ökande och andra berörda kan sedan ta del av ärendet digitalt, när ni vill. Dessutom får du information direkt när något nytt sker i ärendet.

– Innan hade vi mycket pappershantering. Nu blir vi helt digitala. Vi har även en robot som till exempel skickar ut en bekräftelse via e-post eller sms till den sökande om att ett ärende kommit in, säger Anna Klahr och fortsätter:

– Tidigare gjorde vi detta manuellt och det tog ofta ett par dagar innan beskedet kom ut. Nu får vi mer tid att jobba med vår kärnverksamhet och det kommer ge bättre service.

För bygglovavdelningen innebär förändringen att man byter ut det handläggningssystem som man haft i 23 år. Verksamhetschefen Jenny Ameziane har lett projektet.

– Det är ett väldigt stort projekt som vi jobbat med i två år, det är en omfattande förändring, säger hon och tillägger:

– Vi tror att den som använder e-tjänsten kommer uppleva att det numera är betydligt enklare att ansöka om bygglov och följa sitt ärende.

Bygglov och bygglovsprocessen

Publicerad: 2020-03-10 17.52