search
Sök
menu
Meny

Jönköping, klimatkampen har börjat!

Klimatkämpar

Rebecca Hallberg, Niklas Carlborg, Martin Funk och Anna Carendi - fyra klimatkämpande inspiratörer.

Sommaren 2019 sparkade våra klimatkämpar igång sin kamp för en bättre miljö. Under ett år ska de mäta sin klimatpåverkan och försöka minska den. Följ deras resa och starta din egen klimatkamp med att ladda ner Svalna-appen.

Klimatkampens syfte är att inspirera alla jönköpuinsgbor att påbörja sin egen resa mot en klimatsmart livsstil. Projektet är uppbyggt kring appen Svalna som ger dig en bild av din klimatpåverkan och vad du kan göra för att minska den. Ett 30-tal klimatkämpar har tagit på sig ledartröjan som inspiratörer och förebilder i projektet. En av dem är Anna Carendi som till vardags driver eget företag som hållbarhetskonsult.
–I mitt jobb har jag fokus på att inspirera andra att göra bra val, nu vill jag föregå med gott exempel. Jag tror att jag gör saker som är bra redan idag men nu får jag ju det svart på vitt och det är väldigt spännande. Jag hoppas att det ska gå bra och att jag kan inspirera alla jönköpingsbor att tänka mer klimatsmart.

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan under året?
–Jag har börjat äta mer vegetariskt och växtbaserat. Jag funderar extra mycket kring vad jag köper och om jag verkligen behöver handla nytt. Jag försöker shoppa secondhand eller låna av kompisar. Jag går och cyklar oftast till jobbet, men försöker byta bil mot buss eller tåg så ofta det går när jag ska resa lite längre. Ibland är det till och med enklare att ta bussen eller tåget, så kan du vila eller jobba samtidigt som du reser.

Anna är övertygad om att många val hon gör som klimatkämpe kommer att förändra hennes vardag på lång sikt. Och hon hoppas få många att följa hennes gröna fotspår.
–I somras tågluffade vi i Europa och det fungerade jättebra för hela familjen, barnen tyckte att det var väldigt kul. Jag har inte flugit under året men vågar inte lova att jag aldrig ska göra det igen. Jag tror inte att man behöver sluta helt med något men om alla gör litegrann blir det stor skillnad.

Följ Klimatkämparnas resa eller börja din egen kamp genom att själv ladda ner Svalna-appen som mäter din klimatpåverkan.länk till annan webbplats

Publicerad: 2019-10-07 16.00