search
Sök
menu
Meny

Följ familjerna som låter bilen stå i 90 dagar

Familj med lådcykel.

Familjen Gardestrand deltar i första perioden av Låt bilen stå.

Nu är projektet igång där nio familjer under året ska testa att låta bilen stå i 90 dagar. En utmaning för att förändra sina resvanor.

Totalt var det 49 familjer som ansökte om att få vara med i projektet och nu är de tre första familjerna igång.

– Vi tänker att vi är något sådär miljömedvetna. Du vet, källsorterar, försöker tänka på konsumtionen men samtidigt drömmer om resor till Mexico. Greta Thunberg inspirerar oss, men ändå tar vi bilen lite snabbt när vi glömt handla, säger Tina och Olof Gardestrand i en av familjerna som är först ut.

De har varit superpeppade men lite smånervösa inför starten hur vardagen och logistiken ska fungera med morgontrötta barn och föräldrar. Men har redan märkt att det nya sättet att ta sig fram ofta både går snabbare men också gör något med dem som familj.

– Varje resa blir en upplevelse och det blir ett annat sätt för oss att vara tillsammans på när vi ska iväg med barnen i lådcykeln, säger Tina.

Följ familjernas vardag på instagram

Familjerna som deltar i Låt bilen stå kommer under olika perioder få visa sin vardag i bilder på instagramkontot @latbilensta. Följ dem där och kanske kan du också inspireras och utmanas att låta bilen stå en vecka eller två.

Många vinner på mer hållbart resande

Olle Gustafsson projektledare för hållbart resande förklarar varför vi jobbar med detta:

– Vi har flera tunga anledningar till varför kommunen arbetar med hållbart resande. En anledning på övergripande nivå handlar om att minska vår klimatpåverkan. På lite mer avgränsad nivå så handlar det om att utrymmet i staden är begränsat och att vi måste försöka få den ökande befolkningen i Jönköping att välja alternativ till bilen av rena utrymmesskäl. Men det handlar också om förorenande partiklar i luften och folkhälsa genom att få fler att välja gång, cykel eller kollektivtrafik istället för bil när så är möjligt och rimligt.

Fakta om Låt bilen stå-projektet

Låt bilen stå är en del av arbetet för att främja hållbart resande. Under 2019 kommer nio familjer få testa att leva 90 dagar utan bil. I utbyte får familjen låna elcyklar, ellådcyklar och busskort. Inför sin testperiod har familjerna fått svara på frågor om sina resvanor och efter perioden utvärderas hur det har fungerat.

Publicerad: 2019-04-11 12.24