search
Sök
menu
Meny

Film året runt när Jönköping Filmfestival byter skepnad

En pianist bredvid en bioduk.

Stumfilmsvisning med pianist, i Jönköping filmfestivals regi.

Filmfestivalen finns nu överallt, när och där publiken finns, under parollen Jönköping Filmfestival c/o. Tack vare det nya formatet kan både längre samarbeten och enstaka arrangemang bli verklighet.

– Vi märkte när vi utvärderade förra årets filmfestival att vi hamnade i en situation där vi konkurrerade med oss själva, förklarar kultursekreteraren Malin Cramer som också är producent för Jönköping Filmfestival. Den genomsnittlige festivalbesökaren går kanske bara på en eller två filmer, livet och vardagen kommer emellan och folk hinner inte hur mycket som helst.

För att Jönköpings filmälskare ska få ut så mycket som möjligt av festivalen har den därför bytt format. Nu blir det istället film året runt, i form av olika arrangemang. Dels de egna arrangemangen, men tanken är att även föreningar, organisationer och individer i kommunen kan söka stöd hos filmfestivalen för arrangemang de själva vill göra.

– Om vi sprider ut oss över året på det här viset kan vi göra riktigt coola arrangemang under filmfestivalens paraply, och satsa lite på de unika idéerna, säger Malin Cramer.

Arrangemang med koppling till film

Behovet av stöd finns, och önskemålen också. Och när man får med föreningar och andra organisationer blir det riktigt intressant även när det är smalt. Som till exempel i våras, när Jönköpings klätterklubb visade den Oscarvinnande dokumentären Free Solo på Biograf Fokus. Den typen av arrangemang är Jönköping filmfestival c/o gärna med och stöttar.

– Det är häftigt när det är en organisation som har gemensamma nämnare med filmen som visas. Men det behöver inte bara vara filmvisningar utan det kan handla om andra typer av arrangemang som har en koppling till film, det är bara fantasin som sätter gränser. Som till exempel konserten med Star Wars-musik som vi arrangerade i samband med filmfestivalen förra året.

Filmfestivalen har resurser som många ideella föreningar inte har, och kan därför hjälpa de som ansöker om stöd genom att i olika mån hjälpa till med marknadsföring, utrustning, lokaler och annat. De kan även stötta upp vid ansökningar om ekonomiskt stöd ifrån olika håll.

Biograf i Gränna

– När man arrangerar en traditionell filmfestival blir det ju lätt lite innerstadscentrerat. Vi vill gärna se att saker händer på andra ställen än Jönköping. Därför blev vi väldigt glada över att föreningen Grenna Kulturgård hörde av sig till oss när de skulle starta en biograf i Gränna. Där stöttade vi deras arbete med ansökan om pengar, och vi har även gjort det möjligt att skicka några av initiativtagarna på biografföreståndarutbildning.

Filmfestivalens program uppdateras löpande. Följ Jönköping Filmfestival på facebook eller gå in på filmfestivalens hemsida för att inte missa något!

Publicerad: 2019-10-17 08.49